top of page
sosyal anksiyete.jpg

Sosyal Anksiyete

Sosyal anksiyete, kiÅŸinin baÅŸkaları tarafından gözlenme durumunda kalabileceÄŸi sosyal durumlarda belirgin korku veya kaygı duymasıdır.

 

Sosyal kaygının sorun halini almadığı kiÅŸiler de bazı durumlarda kaygı hissederler (örn. iÅŸ görüÅŸmesi, ilk buluÅŸma, ilk iÅŸ günü vb.) ama kaygı genellikle kontrol edilebilir düzeydedir ve kiÅŸi durumda kaldığında kaygıda azalma olur. Ä°ÅŸlevsel olmayan sosyal kaygısı olan kiÅŸilerde ise kaygı yaratan durum sayısı, duruma girmeden önce ve o sırada yaÅŸanan kaygının yoÄŸunluÄŸu ve süresi, duruma atfedilen senaryolar normal popülasyon ile uyumsuzdur.

 

Sosyal kaygısı olan kiÅŸiler diÄŸer kiÅŸilerin kendileri hakkında kötü düÅŸünmelerine sebep olacak ÅŸekilde davranacaklarından korkarlar. BaÅŸkalarının, kendilerindeki kızarma titreme veya terleme gibi kaygı belirtilerinin farkına varacağından korkarlar. Sosyal kaygısı olan kiÅŸiler sıklıkla kendilerini kaygılandıran durumlardan uzak durmaya çalışırlar. Bunu yapamadıklarında çok kaygılı veya utanmış hissederler.

 

Sıklıkla çekinilen durumlar; baÅŸkalarının önünde veya toplulukta konuÅŸma yapmak, soru sormak, yeni insanlarla tanışmak, küçük gruplardan oluÅŸan sosyal aktivitelere katılmak (ev ziyaretleri, arkadaÅŸ toplantıları, yemekler, partiler, evlenme törenleri, dini törenler), birine yakınlaÅŸmaya çalışmak (örneÄŸin bir yere davet etmek, teklifte bulunmak), baÅŸkalarıyla birlikte yemek yemek, bir ÅŸey içmek, baÅŸkalarının önünde yazı yazmak, imza atmak, dikkatleri üzerinde toplamak (kalabalık bir odaya girmek, kendisine bakılmasına yol açacak herhangi bir ÅŸey), genel tuvaletleri kullanmak, mevki sahibi kiÅŸilerle konuÅŸmak, çok yakın olmadığı kiÅŸilerle birebir konuÅŸmak, telefonda konuÅŸmak ve baÅŸkalarının fikirlerine karşı çıkmayı içerir.

 

Sosyal anksiyetenin tedavi edilmesinde biliÅŸsel davranışçı terapinin diÄŸer psikoterapi yöntemlerinden daha etkili olduÄŸu bilinmektedir. Sosyal anksiyetenin biliÅŸsel davranışçı terapisinde, danışanın felaket düÅŸünceleri ve bunu sürdüren kaçınma/güvenlik arama davranışları ele alınır. AraÅŸtırmalar bu tedaviyi alan kiÅŸilerin %75-80’inde sosyal kaygıda anlamlı oranda azalma olduÄŸunu göstermektedir. Tedavide iÅŸ birliÄŸi ile egzersizlere gerektiÄŸi kadar zaman, çaba ve enerji verilmesi, kiÅŸinin sorununda önemli deÄŸiÅŸikliÄŸin ortaya çıkmasıyla sonuçlanacaktır.

Adres

Ä°ncirli Caddesi, No: 75, Daire: 11, Bakırköy, Ä°stanbul

Telefon

(+90) 532 455 94 92

E-mail

bottom of page